STÍLUSOK ÉS TECHNIKÁK


Stílusok

Néhány meghatározó irányzatot, és azok főbb ismerető jegyeit szeretnénk röviden bemutatni. Természetesen az ORGAN‑X minden esetben alkalmazkodik megrendelői ízlésvilágához és nem csak ezekben a stílusokban készíti munkáit.


Klasszikus stílusú díszüvegek az ORGAN-X ART GLASS-tól

A Louis Comfort Tiffany nevével fémjelzett díszüveg készítési technikát a XIX. század óta ismerhetjük. Minden ezt megelőző formavilág, a képzőművészet, az építészet és a díszítőművészet korábbi időszakainak motívumaiból merítkezik.

Szecessziós stílusú díszüvegek az ORGAN-X ART GLASS-tól

Elveti az egyenesek és derékszögek rendjét, helyette a természetes mozgást részesíti előnyben. Hol realista módon ábrázolja a természet formáit, hol absztrakt alakban utal az élet dús organizmusára. A kanyargó, lebegő vonalakkal légies könnyedséget, eleganciát és határtalan szabadságot sugall.

Art Deco – Modern stílusú díszüvegek az ORGAN-X ART GLASS-tól

Egyenes vonalvezetés, geometriai tervezés, élénk, intenzív színek, minőségi anyagok és funkcionalitás jellemzi. A vízszintesek és függőlegesek változatos hangsúlyozásával teszi dinamikussá ezt a formavilágot. Az Art Deco a luxus és elegancia egyik meghatározó kifejezési formája.

Díszüveg készítési technikák

Díszüvegeket többfajta eljárással is készíthetünk.

A XXI. század üvegművészei bátran támaszkodhatnak az előző korok évszázados hagyományaira és gazdag formavilágára. A mai modern technológiáknak köszönhetően már egyre tágabb lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy mind a megrendelők, mind a magunk örömére hozhassunk létre igazi jó ízlést és egyben komoly anyagi értékeket képviselő alkotásokat. Az előállítás módjában is több irányvonal található, de önmagában egyik technika sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csak más-más kifejezési módot jelenítenek meg az üvegművészeten belül!
Természetesen elképzelhetőek az alább felsorolt technikák kombinációi is az adott feladat jellegétől függően.

Tiffany technikával készített díszüvegek

A Tiffany technika, amikor az anyagában színezett üvegdarabokat rézfóliával keretezzük és teljes hosszában ónnal összeforrasztjuk. Mind az ólomprofilt, mind a forrasztást a kívánt hatás szerint lehet (patinázni) antikolni.

Ólomüveg technikával készített díszüvegek

Az ólomkeretbe foglalt színes vagy festett üveg, mikor az üveglapokat H keresztmetszetű ólomprofilok közé illesztjük, majd ezek találkozási pontjait forrasztással rögzítjük. Ez az eljárás több évszázados múltra tekint vissza, megcsodálhatjuk nagyon sok régi templom és közintézmény nyílászáróiban.

Homokfúvással és savazással készített díszüvegek

Homokfúvással és savazással több rétegben akár plasztikus mintákat is készíthetünk síküvegre.

Üvegfestészeti technikával készített díszüvegek

Az Üvegfestészet nagy múltra visszatekintő eljárás, ahol az előre kiszabott speciális üvegekre festett motívumok kerülnek, melyeket azután kemencében kell hőkezelni a felhasználás előtt.

Fazetta csiszolással és gravírozással készített díszüvegek

Fazetta csiszolással és gravírozással is előállíthatjuk az elképzelt motívumot sík és transzparens üvegből.

Fusing technikával készített díszüvegek

A Fusing technika az üveg meleg megmunkálásának egyik fajtája. Maga a szó, olvasztást, összeolvadást jelent, több réteg üveg eggyé válását hő hatására a kemencében.

„Dekor üvegek”

Sajnos egyre nagyobb számban gyártanak még ún. „dekorációs üvegeket” is, melyeknél átlátszó műgyantából öntött mintákat kombinálnak síküvegre két oldalról ráragasztott ólomszalaggal. Kontúrozók, üvegmatricák, lehúzható festékek… Ezek a hobby ipar kiválóságai, azonban nem alkalmasak tartós értékek létrehozására. Előfordul az is, hogy a színes üvegeket különböző műanyag fóliával helyettesítik, vagy hideg üvegfestékeket használnak. Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze egymással ezeket az iparilag tömeggyártott termékeket a valódi díszmű üveggel!